Innovatie 23 april 2021

400 leerlingen testen technologie voor contactopvolging in evenementensector

Vandaag hebben 400 leerlingen van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi een digitale polsband voor contact tracing in de evenementensector getest. Het technologiebedrijf Rombit paste zijn bestaande oplossing voor industriële bedrijven aan, naar aanleiding van een oproep van stad Antwerpen. 

Scholen zijn opnieuw open, maar de cultuur-, sport- en evenementensector is nog steeds op slot. Helaas kan dat momenteel niet anders, maar iedereen snakt wel naar uitlaatkleppen zoals een festival of voetbalwedstrijd mét publiek.

In 2020 riep stad Antwerpen de technologiesector op om mee te zoeken naar oplossingen om de economie toekomstbestendig te maken. Het Antwerpse bedrijf Rombit ging daarop in. Hoewel het bedrijf zich focust op industriële ondernemingen, wil het zijn bestaande technologie voor social distancing en contactopvolging ter beschikking stellen van de evenementensector. Dat vergde enkele aanpassingen, en die werden vandaag getest.

Technologische test op school

Om te controleren of de nieuwe technologie volledig op punt staat, zocht Rombit naar een omgeving waar veel mensen samenkomen. Rombit legde de vraag voor aan het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, dat bereid was een veilige test op een middelbare school te laten uitvoeren.

Annick Liesenborghs, directeur van het Stedelijk Lyceum Pestalozzi: “De plaats van techniek in het onderwijs wordt steeds belangrijker. We willen onze leerlingen laten proeven van technologische oplossingen van eigen bodem. Daarom werkten we graag mee aan dit onderzoeksproject.”

400 leerlingen droegen armbandje 

Gedurende een halve schooldag droegen 400 van de 580 leerlingen een digitaal polsbandje. Het ging om een eenmalige test, bij willekeurige leerlingen uit verschillende klassen. Er wijzigde niets aan de lessen, het lessenrooster of de bestaande coronamaatregelen.

Focus op technologie, niet op gedrag

Het onderzoek draaide om de werking van de technologie, niet om het gedrag van de leerlingen. De test verliep volledig anoniem: op geen enkel moment werden de persoonlijke gegevens van de leerlingen geregistreerd of gedeeld. Alles verliep volgens de privacywetgeving (GDPR).

Moderne festivalbandjes 

“Rombit’s bestaande wearable wordt wereldwijd al gebruikt om de veiligheid in de industrie te verhogen: voor contact tracing en social distancing, maar ook voor valdetectie en om te waarschuwen voor aanrijdingen. De evenementensector kent andere uitdagingen: zij hebben vooral belang bij een eenvoudig, betaalbaar armbandje voor contact tracing, gekoppeld aan een ticketsysteem. Daarom ontwikkelden we dit alternatief,” legt Jan Vercammen, CEO Rombit uit. 

Evenementorganisatoren kunnen bezoekers niet verplichten om de app Coronalert te downloaden. Ze kunnen hen wel een polsbandje geven in ruil voor hun ticket, zoals vaak gebeurt aan de inkom van een festival, voetbalwedstrijd of concert. 

De alternatieve armbanden zien eruit als moderne festivalbandjes. Wanneer twee armbandjes te lang, te dicht bij elkaar zijn, wordt dat automatisch geregistreerd. Met die informatie wordt niets gedaan, tenzij een bezoeker achteraf meldt dat hij of zij besmettelijk bleek te zijn. In dat geval – en na toestemming van deze persoon – kan de bevoegde medewerker contact tracing opstarten. Dankzij de koppeling tussen de bandjes en het ticketsysteem kan men snel en gericht hoogrisicocontacten identificeren en verwittigen, om verdere verspreiding te voorkomen. Alles gebeurt in overeenstemming met de GDPR-wetgeving. De gegevens zijn versleuteld en worden na twee weken – de gemiddelde incubatieperiode – verwijderd.

Potentieel 

Antwerps schepen voor innovatie en digitalisering Claude Marinower vult aan: “De Antwerpse techsector heeft heel wat te bieden in de strijd tegen het coronavirus. Als stad willen we onze ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom hebben we na onze call voor innovatieve oplossingen in 2020, een reglement goedgekeurd om structureel steun te bieden aan innovatieve of circulaire initiatieven. Rombit is een van de bedrijven die een stedelijke toelage kreeg. Als hun nieuwe oplossing even succesvol wordt als hun industriële wearable, is dit een grote stap voorwaarts voor de evenementensector. Ik zie alvast veel potentieel: de oplossing is betrouwbaar, eenvoudig en respecteert de privacy van de gebruikers.”

Samenwerkingen

Jan Vercammen sluit af: “Samen met de stad hopen we dat de evenementensector veilig en snel kan heropstarten. Zelf blijven we ons focussen op onze core business, namelijk industriële sectoren. We stellen onze technologie ter beschikking en staan open voor samenwerkingen met andere leveranciers.”

 

 

 

 

 

Over Rombit 

Rombit is gespecialiseerd in Industrial Internet of Things (IIOT). Het technologiebedrijf creëert veilige, duurzame en kostenbesparende oplossingen voor industriële bedrijven waar werknemers en interne logistiek centraal staan. Het Antwerpse Rombit werd opgericht in 2012 en is uitgegroeid tot een onderneming met 60 werknemers en een internationaal netwerk van partners. Meer info: www.rombit.com