Openbaar domein 25 maart 2021

Antwerpen dooft verlichting voor Earth Hour

Op zaterdag 27 maart is het opnieuw Earth Hour, een jaarlijkse wereldwijde actie van het WWF die de strijd tegen klimaatverandering in de kijker zet. Aan iedereen wordt gevraagd om gedurende een uur de verlichting te doven. De stad Antwerpen doet mee en roept haar bewoners daar ook toe op. 

De stad dooft op 27 maart van 20.30 tot 21.30 uur de verlichting aan 39 openbare gebouwen en monumenten waaronder het stadhuis, het Steen, de kathedraal en andere kerken, musea en districtshuizen. Alle straatverlichting blijft branden, maar in het centrum zal de directe aanstraling van de historische gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Korenmarkt en Suikerrui ook uitgezet worden. Een lijst van alle gebouwen staat op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Daarnaast roept de stad haar inwoners op om hun betrokkenheid te tonen door thuis op hetzelfde moment de lichten te doven. Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Lichtvervuiling is een van de meest onderschatte milieuproblemen. Natuurlijk moeten we omschakelen naar meer duurzame lichtbronnen. Maar we moeten ook slimmer omgaan met ons huidige lichtverbruik en de gewoonte afleren om altijd overal lichten aan te laten. Zo’n eenvoudige gedragsverandering maakt letterlijk en figuurlijk een wereld van verschil.”

Stad geeft goede voorbeeld

Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Tegen 2030 vormen we alle openbare verlichtingsarmaturen om naar led, dat is goed voor ongeveer 54.000 lichtpunten. Momenteel is er reeds 18% omgezet. Wat de straatverlichting betreft werken we volop aan het vervangen van de armaturen door ledverlichting en daarnaast worden de bestaande armaturen voorzien van energiebesparende lampen.” Voor zowel de openbare verlichting als voor de eigen gebouwen koopt de stad bovendien 100% groene stroom aan. Dat maakt die verlichting niet enkel duurzaam, maar ook CO2-neutraal.

De stad vernieuwt en verduurzaamt ook de verlichting in haar eigen gebouwen. Bijna veertig stadsgebouwen, waaronder het EcoHuis, CC Rix, zwembaden Wezenberg, Groenenhoek en Plantin Moretus, musea Hessenhuis, Mayer Van den Bergh en Plantin en Moretus, de Erfgoedbibliotheek en de bibliotheek van Hoboken en het Rubenshuis, kregen al nieuwe verlichting. Deze aanpassingen leverden een totale besparing op van 734.253 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik voor elektriciteit van ongeveer 210 gezinnen.

Meer info over Earth Hour staat op www.earthhour.org.

Info: Persbericht Stad Antwerpen