Openbaar domein 7 oktober 2021

Antwerpen dooft verlichting voor Nacht van de Duisternis

39 gebouwen en kunstwerken in Antwerpen doven van zaterdagavond 9 tot zondagochtend 10 oktober hun klemtoonverlichting tijdens de 26e Nacht van de Duisternis. Stad Antwerpen vestigt zo de aandacht op lichthinder. Om Antwerpen gericht en duurzaam te verlichten, heeft de stad een lichtplan opgemaakt.

In 2021 nemen een hele reeks historische gevels in het centrum deel aan de actie. De lichtbestraling van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd. De openbare verlichting blijft wel overal branden. De 39 locaties:

 • Antwerpen-Centrum (13): Museum Plantin-Moretus, Het Steen, historische gevel in de Braderijstraat, Vleeshuis, stadhuis, Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat, Maagdenhuis, Rubenshuis, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, historische gevels in de Steenhouwersvest, standbeeld Jacob Jordaens, Hendrik Conscienceplein, Sint-Carolus Borromeuskerk
 • Antwerpen-Kiel (3): politiemonument in de Volhardingstraat, Cromwelltank in de Jan Van Rijswijcklaan, Kristus-Koningkerk in de Jan De Voslei
 • Antwerpen-Zuid (1): Den Bell
 • Berchem (5): districtshuis, standbeeld Panic Zone, standbeeld Kameroenantilope, standbeeld Leeuwin met welp, standbeeld in Brilschanspark
 • Berendrecht (1): standbeeld voor OCMW-gebouw
 • Borgerhout (3): districtshuis, Sint-Jan-Evangelistkerk, Moorkensplein
 • Deurne (3): districtshuis, Sint-Rochuskerk, sporthal Arenaplein
 • Ekeren (5): standbeeld Den Bierpruver, Hof De Bist, Sint-Lambertuskerk, Lancastermonument, Canadezenplein
 • Hoboken (2): Kasteel Broydenborg, jeugd- en cultuurcentrum Gravenhof
 • Merksem (1): Sint-Bartholomeuskerk
 • Wilrijk (2): Sint-Bavokerk, standbeeld De Kaeck

Lichtplan Antwerpen: gerichte en duurzame verlichting

Antwerpen heeft een uitgebreid lichtplan om na zonsondergang licht gericht in te zetten. Het plan maakt een onderscheid tussen functionele en sfeerverlichting. Waar mogelijk vullen de twee elkaar aan.

Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Het lichtplan krijgt steeds meer vorm. Niet alleen zetten we volop in op verledding (alle openbare verlichting vervangen door ledlicht) en slimme verlichting, we rollen ook de architecturale verlichting verder uit. Zo kunnen we onze markante plekken letterlijk in de schijnwerpers zetten. Het Steen en het Regenboogmonument op de Dageraadplaats zijn al verlicht. Het Centraal Station en het operagebouw komen daar binnenkort bij. De plannen daarvoor zijn al in de maak.”

Bond Beter Leefmilieu

De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). Samen met steden en gemeenten zet de BBL op die manier de problematiek van lichthinder in de kijker.