Innovatie 11 februari 2020

Antwerpen stijgt naar zesde plaats in Europese ranking scale-upsteden

Vandaag stelde technologiefederatie Agoria haar tweede Manufacturing Tech Report voor. Deze studie onderzoekt de impact van technologiebedrijven actief in de Europese maakindustrie. De stad Antwerpen levert een topprestatie met een zesde plaats in de rangschikking van het aantal kapitaaloperaties.

Agoria verzamelt samen met onderzoeksbureau Sirris diepgaande data over innovatieve technologiebedrijven in België. Die worden elke twee jaar gebenchmarkt met andere Europese landen en steden. Het nieuwe Manufacturing Tech Report vergelijkt digitale start-ups en scale-ups die actief zijn in de maakindustrie.

Voor 2016-2019 klokte België af op de zesde plaats, na Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In de ranking van belangrijkste steden stijgt Antwerpen naar de zesde plaats, na München, Berlijn, Londen, Stockholm en Oslo. Deze plaats dankt de Scheldestad aan grote deals bij technologiebedrijven zoals Aloxy, Qpinch, Rombit en Iristick die digitale toepassingen ontwikkelen voor onder meer de industrie, de haven en de bouwsector.

Schepen voor economie, werk, innovatie en digitalisering Claude Marinower is bijzonder verheugd met deze positie: “Het rapport van Agoria toont dat Antwerpen op relatief korte tijd een hele sterke positie heeft ingenomen als innovatieve businessstad. Start-ups en scale-ups kunnen hier goed gedijen omdat ze dicht bij de markt zitten, in haven, logistiek, industrie en bouw. Verschillende digitale groeibedrijven zoals Rombit en Aloxy maken deel uit van het innovatienetwerk rond The Beacon. De komende jaren willen we onze positie als scale-upcity verder verduurzamen. Het is absoluut van belang dat we meespelen in het koppeloton van innovatieve businesssteden. Intussen staan er al nieuwe groeibedrijven klaar, zoals Twikit, AirShaper en Think 3D.”

De onderzoekers van Sirris maakten ook nog een diepgaander analyse van het bredere scale-uplandschap in België. Antwerpen is na Brussel de tweede stad in België wat het aantal gecreëerde start-ups en scale-ups betreft. Op het vlak van logistiek en supply chain bekleedt Antwerpen de toppositie. In zowel blockchain en chatbots als in ruimtevaartindustrie neemt de Scheldestad de leiding in de toepassing van die nieuwe technologieën. Opvallend is dat het in The Beacon gevestigde imec.iStart de vijfde beste Europese accelerator is, op basis van het aantal scale-ups dat funding heeft gekregen.

Bart Steukers, directeur context bij Agoria, verduidelijkt: “De Europese vergelijking laat zien dat 29% van de ManuTech-scale-ups feitelijk spin-offs zijn van universiteiten of kennisinstellingen. In België is dat 25%. Voor Antwerpen mag de rol van de Universiteit Antwerpen niet onderschat worden: zij kiest resoluut voor pre-incubatie en valorisatie van toegepast onderzoek.”

Bart Steukers beklemtoont ook het belang van The Beacon, een innovatiehub in Antwerpen voor Internet of Things en Artificiële Intelligentie. Agoria is er partner van samen met de stad Antwerpen, Port of Antwerp, Universiteit Antwerpen, imec en Lantis. Bart Steukers: “The Beacon is heel relevant om innovatieve technologieën te valoriseren in haven, industrie en bouw. Daar zit de komende jaren heel wat waardecreatie en dus economische groei.”

Een van de bedrijven die in The Beacon actief is en mee voor de hoge ranking van de stad heeft gezorgd, is Aloxy, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en imec die zorgt voor Internet of Things-toepassingen met relevantie voor de industrie. Maarten Weyn, professor aan Universiteit Antwerpen, medewerker imec en cofounder van Aloxy: “Dankzij cocreatie met grote petrochemische spelers kunnen we bij Aloxy focussen op de reële noden en prioriteiten van deze sector. De co-operatieve geest en nabijheid van stad, haven en industrie zorgen ervoor dat er samen geïnnoveerd wordt, de hele waardeketen samen en niet de individuele bedrijven apart. Innovatienetwerken zoals The Beacon spelen daar een zeer belangrijke katalyserende rol. “

Het Manufacturing Tech Report van Agoria en Sirris is hier te vinden.

 

Uit: persbericht Stad Antwerpen