Economie en Industrie

De Antwerpse economie is de welvaartsmotor voor de stad en bredere regio. Willen we deze positie behouden, dan is een sterk economisch beleid gericht op innovatie en ondernemerschap nodig. Daarom zet ik in op de transitie naar een duurzame, circulaire en digitale economie.

Drie hotspots voor innovatie

Op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp (BGA) zijn uitsluitend bedrijven gevestigd die zoeken naar duurzame en circulaire oplossingen. Als stad met de grootste petrochemische cluster van Europa heeft Antwerpen vlak naast BGA ook BlueChem opgericht om het voortouw te nemen in de verduurzaming van deze sector.

Stadinwaarts, vlakbij het oude centrum, bouwden we een oud kantoorgebouw om tot The Beacon. Daar maken we van Antwerpen een internationale referentie op het vlak van Internet of Things en Artificiële Intelligentie. Start-ups werken er aan technologische vooruitgang in de voor Antwerpen belangrijke sectoren: industrie, logistiek en mobiliteit, en smart city.

Creatieve economie

Als stad ondersteunen we de creatieve sector in Antwerpen om te ondernemen en te innoveren. Zo zijn we een partner van de organisatie APBC (Antwerp Powered By Creatives).

De Antwerpse modesector behoort al decennia tot de wereldtop en daar wil ik graag een vervolg aan breien. We voeren daarom een studie van het Antwerpse modelandschap uit en zullen jonge ontwerpers de kans geven (coaching, atelierruimtes, …) om zich te ontwikkelen en hun talent in de toekomst te valoriseren.

Daarnaast zullen we bijkomende initiatieven opstarten om zo nog meer stimulansen te geven aan onze economie.

Ruimte voor ondernemers

Om onze economie alle kansen te geven moeten we voldoende ruimte voor bedrijven blijven voorzien. Een nieuwe beleidsnota ruimtelijke economie zal dit garanderen. We verweven en integreren economie op een slimme manier met het stadsleven, zodat er een mooi evenwicht ontstaat tussen kantoren, winkels, scholen, cultuur en ontspanning. Op die manier creëren we de juiste plek voor ieder bedrijf. De stad ondersteunt ondernemers dan ook bij alle mogelijke locatie- en investeringsvragen.. Daarnaast voert de stad promotie om internationale bedrijven aan te trekken.

Antwerpen investeert tijdens de legislatuur (2018-2024) dus voluit in de economie van de toekomst.