Geen categorie 20 januari 2021

Coronacrisis leidt (nog) niet tot fors meer werklozen

De stad Antwerpen telde eind vorig jaar 31.066 werkzoekenden. Dat zijn er bijna 1.600 meer dan in 2019, maar nog altijd 4.000 minder dan gemiddeld tussen 2012 en 2017. “De impact van corona is nog niet dramatisch, maar ik vrees dat de echte gevolgen nog moeten komen”, zo denkt schepen van Werk Claude Marinower (Open Vld).

De VDAB heeft zijn huiswerk afgeleverd over de Antwerpse arbeidsmarkt in 2020. Na de eerste lockdown (maart-mei) was het al duidelijk dat de cijfers niet goed zouden zijn. “Het wordt alle hens aan dek om een bloedbad op de Antwerpse arbeidsmarkt én een armoedecrisis te voorkomen”, vertelde Claude Marinower in juni aan onze krant.

Zeven maanden later lijkt de schade nog mee te vallen. Vergeleken met december 2019 kwamen er 5 procent werkzoekenden bij (31.066 nu tegenover 29.475 een jaar geleden). Dat brengt de werkloosheidsgraad op 13,1 procent. Voor Vlaanderen is dat 6,1 procent. Traditioneel ligt de werkloosheid in Antwerpen een stuk hoger.

Toch zijn er een paar opmerkelijke, moeilijk verklaarbare trends. Zo daalde het aantal werkzoekenden bij jongeren onder 25 jaar het voorbije jaar met ruim 5 procent tot 4.549. Dat intrigeert ook Marinower. “De daling zit vooral in de groep van 18 tot 20 jaar. Het zou me niet verbazen dat door de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt jongeren kiezen om langer naar school te gaan.”

De coronacrisis treft blijkbaar Antwerpse hooggeschoolden het hardst. In die groep zijn er 12,5 procent meer werklozen. Voor de middengeschoolden gaat het om 6,5 procent méér, bij de kortgeschoolden is de stijging zeer beperkt: 2,3 procent.

Het wekt weinig verbazing dat het aantal vacatures in Antwerpen over heel 2020 met liefst 23 procent gekrompen is. Volgens de VDAB – en ook dat is geen verrassing – vond je de meeste jobaanbiedingen in de gezondheidszorg, de chemie- en metaalsector én bij de openbare besturen.

Meer vacatures

Aan de andere kant van het spectrum stuikten de vacatures voor de horeca en de cultuur- en evenementensector in elkaar. Eén
klein lichtpunt: de VDAB ontving in december 1,5 procent meer vacatures dan in dezelfde maand in 2019. Bijna 22 procent van de jobaanbiedingen in 2020 kwam uit de dienstverlenende sector, 16 procent uit het onderwijs en 15 procent uit de groot- en detailhandel.

Claude Marinower is niet gerust in de komende maanden. “Hoeveel bedrijven zullen overleven wanneer de overheid een einde maakt aan de coronasteun? Die is volgens Trends vooral beland bij niet-levensvatbare bedrijven. Ze stevenen wellicht af op een faillissement als de steun stopt. Gelukkig zijn er ook positieve signalen. Het aantal starters groeit. Mensen blijven niet bij de pakken zitten. Ze willen doorzetten en overleven. Dat moeten we stimuleren en ondersteunen.”

Uit: Het Laatste Nieuws, 20 januari 2021