Verkeersveiligheid 26 maart 2018

De stad Antwerpen start samenwerking met Pro Velo voor Fietsklas Stuurvaardigheid

Na een eerdere succesvolle samenwerking in het kader van de Fietsklas Verkeersvaardigheid, start de stad nu ook een samenwerking met Pro Velo voor de Fietsklas Stuurvaardigheid. Volgend schooljaar nemen daar 264 klassen aan deel. Schepen Marinower en de medewerkers van Pro Velo beklonken vandaag de nieuwe samenwerking tijdens een Fietsklas in Park Spoor Noord met de leerlingen van het 3e jaar van basisschool De Octopus uit Deurne.

Uitbreiding samenwerking
De stad Antwerpen breidt de samenwerking met Pro Velo uit. Tot hiertoe werkte de stad enkel met Pro Velo samen voor de Fietsklas Verkeersvaardigheid, een praktijktraining op de openbare weg die leerlingen voorbereidt op het Grote Fietsexamen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Sinds 2016 kunnen alle zesde leerjaren deelnemen aan de Fietsklas Verkeersvaardigheid. Vanaf nu organiseert Pro Velo ook de Fietsklas Stuurvaardigheid voor de stad. Dit is een praktijkgerichte training voor de 2e graad van het basisonderwijs die in afgeschermde omgevingen plaatsvindt.

Voor de stad Antwerpen blijft verkeerseducatie een prioriteit. Schepen voor Onderwijs Claude Marinower:

“Dankzij de samenwerking met Pro Velo kan de stad zich nog meer focussen op de regie van het aanbod verkeerseducatie. De noden bij scholen worden permanent opgevolgd en op basis daarvan wordt het aanbod geoptimaliseerd en verruimd. De samenwerking met gespecialiseerde externe partners versterkt dit aanbod.”

Vaardigheden om zich in veilige omgeving te kunnen verplaatsen met de fiets
De Fietsklas Stuurvaardigheid brengt leerlingen voldoende vaardigheden bij om zich na afloop zelfstandig of in groep in een veilige omgeving te kunnen verplaatsen. Ook de leerkrachten krijgen een opleiding van Pro Velo. De inhoud van de Fietsklas Stuurvaardigheid is afgestemd op de leerlijn van de VSV en werkt aan zes basisvaardigheden: omkijken over de schouder, slalommen op korte afstand, arm uitsteken bij afslaan, over oneffen terrein rijden, rekening houden met anderen en onvoorzien/gericht remmen.

Pro Velo verzorgt de opleiding sinds januari 2018 voor de stad Antwerpen. Van januari tot juni 2018 nemen er 168 klassen aan deel. Volgend schooljaar kunnen er 264 klassen deelnemen.  Vandaag nemen de leerlingen van het derde leerjaar van de stedelijke basisschool De Octopus uit Deurne deel aan de Fietsklas.

Pro Velo krijgt vaste voet aan de grond in Antwerpen
Om deze opdracht optimaal te kunnen vervullen, opent Pro Velo twee vestigingen in Antwerpen. Het Antwerpse Pro Velo-team betrekt twee gebouwen in park Spoor Noord en het Nachtegalenpark. Het gebouw in park Spoor Noord wordt de Antwerpse uitvalsbasis van Pro Velo. Hiermee krijgt de vzw voor het eerst vaste grond in Vlaanderen. Daarnaast voorziet Pro Velo ook een aanbod van verschillende diensten op pop-uplocaties in de stad.

Tom Geens, projectcoördinator bij Pro Velo: “Pro Velo is geland in Antwerpen. We beschikken hier nu over twee mooie locaties om leerlingen in een veilige omgeving op het juiste fietspad te helpen. Door kinderen goed te leren fietsen zijn ze weerbaarder in het verkeer én maken ze later bewuste mobiliteitskeuzes. We zijn erg tevreden dat we nu ook in Antwerpen samenwerken met het bestuur en de scholen op het vlak van fietseducatie.”


Pro Velo ontwikkelt oplossingen op maat voor een vlotte en duurzame overstap op de fiets. Zo draagt ze bij aan een betere levenskwaliteit. De 25-jarige vzw is actief in heel België, maar heeft vooral standplaatsen in Brussel en Wallonië. De Antwerpse locaties zijn haar eerste uitvalbasissen in het Noorden van het land.

Vorig jaar gaf Pro Velo fiets- en verkeerslessen aan 21 850 kinderen en 900 volwassen. Ook werden er 700 leerkrachten opgeleid om zelfstandig fietslessen te kunnen geven. Meer over Pro Velo.