Economie 20 april 2021

Drie relancemaatregelen voor de Antwerpse economie

De corona-pandemie zorgt ervoor dat bij veel ondernemingen het water aan de lippen staat. De stad Antwerpen wil niet bij de pakken blijven zitten en lanceert drie heel concrete relancemaatregelen die ook na de crisis van toepassing zullen blijven. Door in te zetten op ondernemerscoaching, het ondersteunen van ontwikkelingsprojecten KMO en investeren in een open marktplaats wil de stad zich positioneren als een duurzame stad met een sterk innovatief ecosysteem.

“We moeten bedrijven de hand reiken weg uit deze crisis. KMO’s die ontwikkelingsprojecten hebben, ondernemers die gecoacht willen of businessevents die ondernemers Antwerpen moet als  op een gezonde, slimme, duurzame en uiterst aantrekkelijke stad voor ondernemers uit deze crisis  kunnen voorthelpen mogen én kunnen rekenen op onze steun. Daarom komen we met gestructureerde oplossingen die focussen op de bedrijven die het ondernemen in Antwerpen richting circulair en digitaal sturen”, aldus Schepen Marinower.

De stad Antwerpen lanceert drie reglementen om de Antwerpse economie te doen heropleven. Ontwikkelingsprojecten KMO waarbij de stad een ondersteuning zal bieden aan innovatieve projecten.

De drie regelementen in detail:

Ontwikkelingsprojecten KMO

De stad Antwerpen wil financiële ondersteuning geven aan innovatieve projecten van KMO’s die zorgen voor groei en/of internationalisering waardoor Antwerpen op de kaart komt te staan als aantrekkelijke stad om te investeren. Desbetreffende KMO’s kunnen voor maximaal 75% gefinancierd worden door de stad, waarbij de resterende 25% eigen inbreng niet mag bestaan uit andere overheidssteun.

Ondernemerscoaching

Om het divers ondernemersaanbod in de stad Antwerpen te verhogen, wil Marinower ondernemers een coachingstraject op maat aanbieden om deze in staat te stellen het businessplan van het bedrijf te verfijnen, groei en/of internationalisering te stimuleren of nieuwe stappen in het bedrijf te kunnen nemen. Dit reglement omvat geen financiële bijdrage, maar een gedetailleerd coachingstraject door een gespecialiseerde organisatie.

Open marktplaats

Met het reglement ‘Open marktplaats’ wil het stadsbestuur inzetten op financiële ondersteuning aan evenementen die zich richten op businessontwikeling voor kapitaal, talent en business netwerken. Het doel is dan ook om deze ondernemingen te steunen in hun groei om Antwerpen in de schijnwerper te zetten als innovatieve stad met een dynamisch ecosysteem, en bijgevolg dus een stad die aantrekkelijk is om in te investeren en te ondernemen. Organisatoren van zulke evenementen kunnen maximaal ondersteund worden voor 50% van de totale kosten van het evenement, waarbij de 50% eigen inbreng niet mag bestaan uit andere overheidssteun.

“We hopen op deze manier onze bedrijven een perspectief te bieden om uit de crisis te geraken. We zijn er ons ook wel van bewust dat we niet elk bedrijf kunnen steunen, maar stellen de ambitie hoog om zo veel mogelijk ondernemingen door te crisis te sleuren. Antwerpen is een stad voor ondernemers, op vele vlakken, haven, mode, diamant,… en dat moet zo blijven”, sluit Schepen voor economie Claude Marinower af.