A'REA 2020 11 mei 2017

Droomberoepen zijn voor iedereen

De voorbije weken gingen de eerste activiteiten in het kader van Antwerp Children’s Zone van start. Antwerp Children’s Zone is een uniek project in de wijk Kiel, met een aanpak waarbij het kind met al zijn talenten en passies, centraal staat. Met dit project streeft de stad Antwerpen ernaar om het aantal kinderen dat de school verlaat zonder diploma te doen dalen en om àlle kinderen de kans te geven op een succesvolle schoolcarrière. Vandaag ging uw krant een kijkje nemen op een workshop van Studio Kompas, die plaatsvond in het Provinciaal Veiligheidsinstituut.

Leertijduitbreiding
In het kader van Antwerp Children’s Zone ondersteunt de stad alle scholen op het Kiel om leertijduitbreiding te realiseren, aansluitend op de gewone klasuren. Leertijduitbreiding is extra tijd op school waarin de leerlingen hun talenten verder kunnen ontdekken en ontplooien, ook op niet-schoolse vlakken zoals dans, muziek en sport. De scholen kunnen hierbij kiezen uit een gevarieerd aanbod in samenwerking met verschillende partners. Eén van die partners is Studio Kompas, die kinderen op een creatieve manier in contact brengen met culturele, maatschappelijke, economische en wetenschappelijke thema’s. In het kader van Antwerp Children’s Zone organiseert Studio Kompas elke woensdag een workshop waarbij rolmodellen over hun beroep vertellen en het leertraject er naartoe. Azziza Chourak, educatief medewerker Studio Kompas: “Fonkelende ogen elke woensdag opnieuw. De kinderen steken zoveel op van elkaar en kijken altijd uit naar een nieuwe ontmoeting met de gastsprekers van Studio Kompas. Het is heel mooi om te zien hoe ze zich ontplooien en hun talenten exploreren.”

Workshop veiligheidsberoepen
Studio Kompas ging vandaag met 22 kinderen van basisschool De Schakel naar het Provinciaal Veiligheidsinstituut en daarmee zat de workshop ook volledig vol. Er werd zelfs een wachtlijst opgesteld. Tijdens de workshop passeerden verschillende beroepen gerelateerd aan het thema ‘veiligheid’ de revue.

Ook onderwijsschepen Claude Marinower was aanwezig: “Met dit aanbod van Studio Kompas tillen we het aspiratieniveau van onze Kielse leerlingen omhoog. We verruimen hun blik en hun toekomstperspectief door hen te laten kennismaken met verschillende beroepen en rolmodellen. We tonen hen dat ook zij dit kunnen bereiken. Onderzoek toont aan dat het stellen van hoge verwachtingen een positieve impact heeft op de leerloopbanen van kinderen. Deze workshops stimuleren de leerlingen om ook voor zichzelf die hoge verwachtingen te koesteren.”

Lars Van Santfoort (Directeur De Schakel): “Ik wil graag dat het Antwerpse Kiel een fijnere buurt wordt voor de jongeren die hier opgroeien. De partners van Antwerp Children’s zone vormen een grote meerwaarde, daarom dat wij ook zeer breed en divers op dit project inzetten.”

Meer info over Antwerp Children’s Zone kan u vinden op:
http://www.onderwijsantwerpen.be/nl/aanbod/antwerp-childrens-zone