Werk 12 juni 2020

Interview: ‘Al 3.000 Antwerpse werklozen erbij door corona: “Alle hens aan dek om bloedbad op arbeidsmarkt en armoedecrisis te voorkomen”’

Schepen Claude Marinower gaf een interview over de uitdagingen van de coronacrisis voor de werkloosheid. Lees het gesprek met Het Laatste Nieuws hieronder.

Eind mei telde de stad Antwerpen al 3.000 werklozen méér dan net voor de lockdown in maart. “Het wordt alle hens aan dek om een bloedbad op de Antwerpse arbeidsmarkt én een armoedecrisis te voorkomen”, beseft schepen van Werk en Economie Claude Marinower (Open Vld). “Maar er liggen ook kansen. De stad zal starters extra ondersteunen en bedrijven helpen om hun aanwervingsbeleid flexibeler te maken.”

De Nationale Bank kwam deze week met een angstaanjagend rapport: door de coronacrisis dreigen er in ons land 200.000 werklozen bij te komen. Dan weet je dat de rekening voor een grootstad als Antwerpen dat traditioneel al dubbel zoveel werklozen als het Vlaams gemiddelde telt, bijzonder zwaar zal aandikken. De stad is goed voor 5 procent van de Belgische bevolking.

Schoolverlaters

“Vergeleken met mei vorig jaar waren er nu 53 procent minder vacatures”, zegt Claude Marinower. “Er zijn nu 32.422 mensen ingeschreven als werkzoekende. Een jaar geleden waren dat er 29.449. Die stijging van drieduizend zien we ook terug in de vergelijking met februari 2020. Van de Antwerpse beroepsbevolking zit 13,8 procent zonder werk. En dit is pas de eerste golf. Binnen een maand komen de schoolverlaters erbij. Vorig jaar hadden we er circa 5.600. Van die groep had 15 procent in 2020 nog geen job.”

Een groot deel van de mensen die door corona hun baan verloren, had een interimbaan en was gemiddeld of hoog opgeleid, mét het Nederlands als moedertaal. Marinower windt er geen doekjes om: “De uitdagingen waren in Antwerpen al groot. Ze worden nu gigantisch. Want straks komt er na de schoolverlaters nog een derde golf aan, wanneer bedrijven herstructureren of de boeken neerleggen. De horeca is zo’n sector. En denk eens aan alle zelfstandigen die bijvoorbeeld voor de culturele en evenementensector werken. Er vallen harde klappen.”

Oosterweel

De stad blijft niet bij de pakken zitten. Marinower: “De VDAB zal zijn opleidingsaanbod moeten uitbreiden. Waar zij capaciteit missen of niet snel genoeg kunnen schakelen, kunnen we flankerend optreden. Zo willen we nog steeds jaarlijks 180 Antwerpse werknemers leveren voor de Oosterweelwerf. Ook op dat terrein mag het allemaal wat flexibeler. Je moet nu die bouwopleiding volgen in Herentals. Voor een stuk moet je dat naar onze stad kunnen overbrengen, ook op werven zelf. 180 man vinden is geen sinecure: dan moet je al zeker 700-800 kandidaten zien.”

Bedrijven mogen door corona dan in snel tempo andere, creatieve methodes hebben ontdekt, volgens Marinower kan het rekruteringsbeleid soms wel wat minder stroef. “Ze zouden bijvoorbeeld kunnen inzetten op ‘open hiring’: open aanwerving. Je wil werken? Dan ga je gewoon aan de slag, zonder sollicitatiegesprek. In zo’n scenario verlaag je ook de kans op discriminatie. Lukt het niet, dan is ontslag in de proeftijd niet zo ingewikkeld. Een ander idee is ‘pooling’: stel dat iemand gedeeltelijk werkloos wordt in een bedrijf, dan kunnen de talenten van die werknemer misschien tijdelijk in een andere onderneming worden benut.”

IT en zorg

De IT en de zorgsector zijn minder getroffen door werkloosheid. “Via om- en herscholingen kun je nieuwe werkzoekenden naar die sectoren brengen. BeCode, een opleidingscentrum voor nieuwe technologieën, levert mooi werk voor mensen zonder specifieke IT-kwalificatie”, vertelt Marinower. “Onlangs selecteerden we na een wedstrijd voor vernieuwende digitale oplossingen acht bedrijven die in totaal 250.000 euro krijgen. Zeven van die acht richten zich op de zorgsector (één van de oplossingen was een platform waarop artsen patiënten psychosociale hulp voorschrijven, red.).”

Beginnende ondernemers kunnen dan weer rekenen op een paar gratis coachingsessies. Marinower: “Dit is ook het moment om mensen met een ondernemersdroom te helpen. In crisistijd zetten meer mensen de stap naar het ondernemerschap, dat was na de crisis van 2008 ook zo.”

Niets is misschien nog zoals het was. Maar in februari schreef de Britse Financial Times dat Antwerpen de tweede beste Europese stad was om te investeren, na het Schotse Glasgow. “Waar ik ook kom, haal ik dat altijd aan. We mogen pronken met zo’n erkenning.”, besluit de schepen van Werk.