Openbaar domein 14 mei 2020

Lantaarnpalen krijgen hersenen

De stad Antwerpen wil tegen 2030 alle openbare verlichting met ledlampen uitrusten. Nu is dat slechts bij 9.057 armaturen van de 53.931. De nieuwe verlichting zal niet alleen zuinig en duurzaam zijn, maar zich op termijn aanpassen aan de drukte in de straat of het weer.

In de Drukkerijstraat in het stadscentrum worden de verlichtingspalen nu uitgerust met ledlichten. Normaal zou bij zo’n overschakeling de charmante armatuur volledig moeten worden verwijderd en vervangen. Maar de stad werkt samen met het bedrijf Ecolight Systems dat een technologie ontwikkelde waarbij de bestaande armatuur kan behouden blijven en toch kan worden uitgerust met ledverlichting. Het is een proefproject dat loopt in de buurt van de Vrijdagmarkt, maar ook op het Eilandje en op de Marnixplaats.

“Dankzij het systeem van EcolightSystems wordt heel wat geld uitgespaard en kunnen de mooie, klassieke armaturen behouden blijven”, zegt Open Vld-gemeenteraadslid Erica Caluwaerts die Ecolight Systems in contact bracht met de stad. “Bovendien kan het snel gebeuren, want een verlichtingspaal uitrusten met ledverlichting duurt zo slechts tien minuten.”

Antwerpen heeft wel een achterstand in te halen naar duurzame openbare verlichting. Van de 53.931 armaturen zijn er slechts 9.057 uitgerust met led.

“We zijn bezig met een stevige inhaaloperatie”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Openbaar Domein en Innovatie. “Tegen 2025 willen we 20.660 armaturen uitrusten met ledverlichting. Dat is 55% van de openbare verlichting. Tegen 2030 wordt de rest aangepakt. Wie door de stad gaat, weet dat er momenteel geen eenvormigheid is. Neem bijvoorbeeld de Lange Leemstraat. Daar heb je fel verlichte stukken, maar ook delen die bijna donker zijn.”

Momenteel bedragen de energiekosten voor de openbare verlichting zes miljoen euro per jaar. Als alles is uitgerust met ledverlichting is er een besparing van 2,8 miljoen euro of 43%. Bovendien zal het licht branden op groene stroom.

Lichtbubbel

De lantaarnpalen krijgen niet alleen ledverlichting, ze krijgen ook hersenen. De bedoeling is dat de openbare verlichting inspeelt op de situatie in de straat. “We deden al enkel tests met slimme verlichting in de wijk Sint-Andries. Op basis daarvan trokken we lessen naar een verdere uitrol in de stad. Twee zaken zijn interessant en uitvoerbaar. De openbare verlichting volgt de voetgangers op het trottoir. Ze wandelen dan in een lichtbubbel. Een andere slimme toepassing is dat de lichten dimmen als het rustig is in een straat”, zegt Marinower.

Uit Gazet Van Antwerp, 12 mei 2020 door Sacha Van Wiele