Meld je aan 26 maart 2018

Marinower blij met steun burgemeester: verplicht het online aanmelden decretaal!

Op 23 maart 2017 besliste het lokaal overlegplatform (LOP) secundair in Antwerpen om vanaf het schooljaar 2018-2019 te starten met een elektronisch aanmeldingssysteem in het secundair onderwijs. Het systeem is echter niet verplicht en in Antwerpen resulteerde dat in 20 niet-deelnemende scholen. Schepen voor Onderwijs Claude Marinower pleit al sinds deze beslissing bij minister Crevits voor een decretale verplichting van het aanmeldingssysteem. Nu de eerste resultaten bekend zijn en de reacties van ouders komen, staat ook burgemeester De Wever hem bij in die oproep.

Tussentijdse resultaten zorgen voor onzekerheid
De eerste tussentijdse resultaten van Meld je aan (MJA) secundair werden vorige donderdag bekend gemaakt: 81,5% van de 3.454 aangemelde kinderen kreeg een school uit hun top 3 voorkeur, 410 plekken in de MJA-scholen werden nog niet ingevuld en 618 kinderen belandden voorlopig op de wachtlijst. Omdat slechts 46 van de 66 secundaire scholen in Antwerpen deelnemen aan MJA blijft het koffiedik kijken naar wat nog moet komen na de fysieke inschrijvingen in de overige 20 scholen. De ouders van de 618 kinderen die voorlopig op de wachtlijst staan, zitten zolang in onzekerheid.

De Wever steunt oproep naar Vlaanderen
Schepen Marinower deed sinds de goedkeuring van het LOP in maart 2017 al herhaaldelijke oproepen naar minister Crevits om het online aanmelden decretaal te verplichten in capaciteitszones en de verplichting van de dubbele contingentering om te zetten in een vrije keuze van steden en gemeenten. Deze oproep wordt nu ook bijgetreden door burgemeester Bart De Wever, die vrijdag tijdens een interview op ATV zei dat het beter zou zijn moest er een decreet komen in het Vlaams parlement dat het aanmeldingsregister centraal regelt voor alle scholen en dat dat wel moet lukken als de dubbele contingentering eruit gehaald wordt.

Schepen Marinower benadrukt: “De bal ligt nu in het kamp van minister Crevits om dringend werk te maken van dit decreet.”