Openbaar domein 29 februari 2020

Nieuwe gevelverlichting voor Gravenhof

Vandaag ontstak Schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower mee de nieuwe gevelverlichting van cultuur- en jeugdcentrum Gravenhof. Het Gravenhof is het tweede iconische gebouw in Hoboken dat zo letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers komt te staan. Ook andere gebouwen in Antwerpen kregen al een aangepaste gevelverlichting, in het kader van het lichtplan van de stad.

In 2012 werd het algemeen lichtplan van Antwerpen goedgekeurd. Daarin beschrijft de stad haar visie en ambitie en werkte ze richtlijnen uit tot doelstellingen. Het doel is om tot een betere verlichting te komen van straten en pleinen, die de structuur van de stad leesbaarder maakt en energiezuinig is.
 
Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Door de toepassing van innovatieve lichttechnieken zoals centraal gestuurde ledverlichting wordt standaard ingezet op dimming tijdens de nachturen en controle vanop afstand, en maken we onze nieuwe verlichting klaar voor latere Smart City-toepassingen. Bovendien zetten we door het structureel vervangen van hoge verbruikers en oude verlichting in op een zuiniger energiegebruik, waardoor de elektriciteitsrekening voor de stad daalt. Tot slot pakken we lichtvervuiling aan door een goede inplanting van lichtpunten.”
 
De uitlichting van het Gravenhof is één van de projecten waarbij de stad investeerde in de verlichting van het districtscentrum in het kader van het Masterplan Hoboken Centrum. Ook kasteel Broydenborg wordt sinds kort uitgelicht. Wanneer het dak van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk op de Kioskplaats gerenoveerd is, krijgt ook dat gebouw een aangepaste verlichting.
 
Gevelverlichting cultuur- en jeugdcentrum Gravenhof
Het Gravenhof heeft nu aangepaste dimbare ledarmaturen. De nieuwe lampen maken het gebouw zichtbaar gedurende de nacht en geven het een plek in het nieuw verlichte park. 
 
Lichtontwerper Fiorenzo Namèche ontwikkelde een concept dat een verschil maakt tussen de volumes van het historische gebouw vooraan en het nieuwe bakstenen volume aan de achterzijde. De belichting van de voorgevel is klassiek opgevat met warm wit licht. Zo komt de opbouw van rode baksteen met witte speksteenbanden mooi tot zijn recht. Het concept houdt rekening met een voldoende hoog lichtniveau zodat de gevel doorheen de openingen in het gebladerte zichtbaar blijft. Het dak van het torentje kreeg kouder licht om de leienstructuur te benadrukken. Aan de achterzijde kreeg het nieuwe volume dan weer een aangepaste rode ledverlichting. Daar staat nu ook bakenverlichting om de gebruikers over de paden te leiden.
 
Districtsschepen Tom De Boeck: “Tijdens de vorige legislatuur rolde ik als districtsschepen van openbare werken het lichtplan mee uit in Hoboken. Het is dan ook zeer fijn om nu als districtsschepen voor cultuur het licht mee te mogen aansteken in ons cultuurhuis. Cultuur- en jeugdcentrum Gravenhof bestaat nu vijf jaar. Dat vieren we met veel feestgedruis in november met een theatershow van Lieven Scheire, een nieuwe onemanshow van Steven Goegebeur, een kinder- en jeugdhappening onder de naam ‘Villa Louisa’ en als afsluiter het alombekende familiefestival Louisaland.”
 
Realisaties in verlichting
Antwerpen heeft sinds de goedkeuring van zijn lichtplan al enkele belangrijke verlichtingsprojecten gerealiseerd. 
De meest in het oog springende projecten situeren zich in het centrum van de stad: de omgeving van de Grote Markt, het stadhuis en de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werden van nieuwe en hedendaagse ledverlichting voorzien. Ook buiten het stadscentrum zette de stad in op het mooi uitlichten van enkele gebouwen. In het district Borgerhout werd vorig jaar het districtshuis uitgelicht in het kader van het Masterplan Moorkensplein. Ook het Harmoniegebouw dat momenteel gerenoveerd wordt, krijgt binnenkort een mooie verlichting. De volgende jaren wordt deze trend doorgezet om belangrijke gebouwen in het nachtbeeld te positioneren. Enkele districten droegen bij tot de opbouw van een mooi verlicht districtscentrum, zoals met de Sint-Carolus Borromeuskerk in district Antwerpen, de Sint-Lambertuskerk in district Ekeren en de voorgevel van de Arenasporthal in district Deurne.