Claude Marinower 16 juni 2021

Onthulling beeld Anne Frank in Oisterwijk (NL)

Vanaf het moment dat we onszelf identificeren met de ander, is er geen kwaad meer mogelijk. Daarom is het belangrijk dat het Joods-zijn een menselijk gezicht krijgt, en dat verschilt, hoewel men destijds anders wilde doen geloven, niet van alle andere mensen.
 
Afgelopen zondag mocht ik mee het beeld inhuldigen van Anne Frank op de Joodse begraafplaats van Oisterwijk (NL). Kunstenares Mariëtte Coppens geeft Anne een neus, ogen, handen…een lach.
 
Samen met de stek van de kastanjeboom vormt het standbeeld een verzamelpunt waar bezoekers van de begraafplaats het verhaal te horen zullen krijgen over de Joodse vervolging. Groepen kinderen zullen luisteren met Anne naast zich. Ze zullen Anne spiegelen aan zichzelf of een klasgenootje en hopelijk beseffen hoe gevaarlijk het is om mensen in groepen op te delen, te labelen en uit te sluiten.
 
Het is dan ook heel genereus van Diana en Mieke Coppens om het beeld aan deze plek te schenken. Een zeer groot gebaar dat onze menselijke opdracht vervult om de overlevering van de Shoah levend te houden, voor de huidige en de toekomstige generaties.
 
De begraafplaats is van 1 mei tot 1 oktober iedere vrijdag vrij toegankelijk.