Economie 9 oktober 2020

Recordaantal studenten ondernemen in Antwerpen

Met het hoogste aantal ingeschreven student-ondernemers ooit in Antwerpen gaven de partners van TAKEOFFANTWERP deze ochtend het startschot voor een nieuw ondernemend academiejaar. Tijdens de veertiendaagse ‘Kickoff Days’ (nog tot en met 8 oktober) kunnen jongeren op locatie of via livestream ontdekken wat Antwerpen aan ondernemende jongeren te bieden heeft. TAKEOFFANTWERP gaat hen ook dit academiejaar extra ondersteunen.

Ondernemen bij jongeren zit duidelijk in de lift. Dit jaar werd de kaap van 1000 student-zelfstandigen in Antwerpen overschreden. Nog nooit werden er zoveel student-ondernemers geteld. Zo is het aantal studenten met een eigen webshop dit jaar ontzettend gegroeid. Andere studenten startten onder meer een eigen ontwerpstudio, een gamingbedrijf, een kledingmerk, een textieldrukkerij, een evenementen- en een marketingbureau. Maar ook in de non-profitsector vinden we hen terug.

Al zes jaar – waarvan de laatste twee onder de naam TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE – bundelen de partners van TAKEOFFANTWERP de krachten om alle jongeren die in de stad Antwerpen wonen en/of studeren te informeren, te ondersteunen en te motiveren tot ondernemerschap. Deze ochtend gaven ze tijdens een plechtigheid in het hart van de studentenbuurt het startschot voor een nieuw ondernemend academiejaar.

Coronaproof ontdekken

Tijdens de veertiendaagse ‘Kickoff Days’ (van 28 september tot en met 8 oktober) kunnen jongeren coronaproof ontdekken wat Antwerpen aan jonge ondernemers te bieden heeft. Op het programma van dit hybride evenement – deels op locatie, deels online – staan onder meer workshops, panelgesprekken en netwerkmomenten, met extra aandacht voor jongeren die op korte termijn de sprong richting ondernemerschap willen wagen. De sessies worden via livestream uitgezonden, zijn interactief en blijven online beschikbaar. Zo hoeven geïnteresseerde jongeren niets te missen. Alle info is te vinden op www.kickoffdays.be.

“Noodgedwongen hebben we dit jaar al onze activiteiten moeten omdenken”, vertelt Robert Voorhamme, voorzitter van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. “Zo hebben we van onze jaarlijkse kick-off een duurzaam evenement gemaakt, en blijft alles online beschikbaar. Hiermee bereiken we evenzeer onze doelgroep. Meer nog: er zijn zelfs méér jongeren gebruik gaan maken van ons aanbod. Het belooft een academiejaar vol uitdagingen te worden. Ik ben ervan overtuigd dat onze studenten die met ondernemingszin en durf zullen aanpakken.”

Met open armen

Ook tijdens de coronacrisis kunnen jonge ondernemers bij de partners van TAKEOFFANTWERP terecht voor extra ondersteuning. Zo zet de stad verder in op intakegesprekken, die wekelijks plaatsvinden in de studentenbuurt. De universiteit en de hogescholen blijven hun student-ondernemers zo goed mogelijk en op maat begeleiden. Met het BAAS-project van jongerenwerking Kavka krijgen jongeren de kans hun eigen onderneming op te starten.

“Ook in deze bijzondere tijden rekenen we op het initiatief, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van onze jonge ondernemers”, zegt schepen voor ondernemen en start-ups Claude Marinower. “Het stijgend aantal student-ondernemers bewijst dat deze mindset in het hoger onderwijs ontwikkeld en gestimuleerd wordt. TAKEOFFANTWERP helpt jonge ondernemers om sneller hun weg te vinden, biedt hen ondersteuning en een forum. Antwerpen ontvangt hen met open armen.”

TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE: een unieke samenwerking

TAKEOFFANTWERP is sinds 2014 een werking en een plek waar Antwerpse studenten ondernemingszin komen tanken. Met bijkomende steun schakelde deze werking een versnelling hoger om zich op alle jongeren in de stad Antwerpen te richten. TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, de hogeronderwijsinstellingen AP Hogeschool Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, Hogere Zeevaartschool en Universiteit Antwerpen, jongerenwerking KAVKA, studentenvereniging SINC en de ondernemersorganisatie Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Voor deze samenwerking werd over een periode van 2 jaar (tot november 2020) een bedrag van 700.000 euro voorzien, waarvan 40% Europese steun (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), 30% Vlaamse steun (Hermes) en een cofinanciering van 30% namens de lokale partners. Voor 2020-2021 en de volgende drie academiejaren (tot en met 2024-2025) wil de Vlaamse overheid de samenwerking een jaarlijkse projectsubsidie via Agentschap Innoveren en Ondernemen toekennen.