Verkeersveiligheid 28 maart 2018

Schepen Marinower (Open Vld) roept scholen op om schoolstraat aan te vragen

In navolging van de acties in Brussel gaan nu ook enkele Antwerpse scholen vrijdagochtend de straat een kwartier afsluiten om aandacht te vragen voor de slechte luchtkwaliteit. Voor de stad Antwerpen is luchtkwaliteit in de schoolomgeving een belangrijk thema. Een concept schoolstraten biedt een deeloplossing voor zowel verkeersveiligheid als luchtkwaliteit. Schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) roept geïnteresseerde scholen op om een aanvraag in te dienen om van hun straat een schoolstraat te maken.

Ook Antwerpen vragende partij
In navolging van heel wat Brusselse scholen gaan nu ook ouders van enkele Antwerpse scholieren vrijdagochtend de straat een kwartier afsluiten om aandacht te vragen voor de slechte luchtkwaliteit. Ook de stad Antwerpen is vragende partij voor het invoeren van schoolstraten en heeft reeds een concept voor schoolstraten in uitrol. Er zijn verschillende schoolstraten in werking of voorbereiding. Dit in het kader van zowel luchtkwaliteit als verkeersveiligheid in schoolomgevingen. Eerder kondigde schepen voor Onderwijs Claude Marinower ook al een proefproject aan voor de meting van de binnenluchtkwaliteit van scholen binnen het Stedelijk Onderwijs.

Schoolstraten voor veiligere, rustigere & gezondere schoolomgevingen

Schepen Marinower licht toe: Schoolstraten zijn in de eerste plaats bedoeld voor verkeersveiligheid, maar dragen op het moment dat kinderen aankomen of vertrekken zeker ook bij tot een verbeterde luchtkwaliteit. Er zijn nu al verschillende schoolstraten in werking of in voorbereiding. Ik doe een oproep aan scholen om via de website van het Onderwijsnetwerk Antwerpen een aanvraag in te dienen om van hun straat een schoolstraat te maken.”

Een aanvraag indienen is geen garantie op het verkrijgen van toestemming, elk geval wordt op maat bekeken.

Schepen Marinower verduidelijkt: “De stad bekijkt geval per geval wat mogelijk is op vlak van verkeer en op organisatorisch vlak. Van daaruit gaan we verder.”

Scholen kunnen een aanvraag indienen via https://www.onderwijsnetwerkantwerpen.be/nl/ona/aanvraag-schoolstraat