Scholenbouw 23 augustus 2017

Schepen Marinower vraagt Vlaanderen naar goedkeuring DBFM-light projecten van 100 miljoen euro

In mei en juni 2017 kende de Vlaamse overheid 8 miljoen euro subsidies toe aan Antwerpse projecten. “Daar zijn wij uiteraard zeer tevreden mee”, reageert Schepen voor Onderwijs Claude Marinower, “maar wanneer volgt de goedkeuring van de aanvragen in het kader van projectspecifieke DBFM, die ons op vlak van capaciteit echt vooruit zouden helpen?”.

Projectspecifieke DBFM
In maart lanceerde Minister van Onderwijs Crevits een oproep voor de bouw van nieuwe scholen via een alternatieve financiering, de zogenaamde ‘DBFM-light’ of projectspecifieke DBFM. Voor Antwerpen werden 3 clusters ingediend, samen voor meer dan 100 miljoen euro aan investeringen. Het doel van deze investeringen is het creĆ«ren van 1500 extra plaatsen en een antwoord bieden aan de problemen van bedreigde capaciteit. De stad Antwerpen heeft de verschillende netten de nodige begeleiding en ondersteuning gegeven bij het indienen van hun dossier en stelde voor enkele van de ingediende projecten gronden ter beschikking. Kortom: zowel de stad als de verschillende netten zijn er klaar voor, het is enkel nog wachten op de beslissing van de minister.

Wachten op goedkeuring clusters
Eind mei diende het Stedelijk Onderwijs een cluster in voor een nieuwe campus Buitengewoon Onderwijs aan de Schotensesteenweg in Deurne (641 plaatsen) en een nieuwe, ervaringsgerichte basis- en secundaire school in de Cadixwijk (Antwerpen, 384 plaatsen). Ook het Vrij Onderwijs diende twee clusters in en wacht op goedkeuring: de cluster Lucerna (Luchtbal)/Steinerschool Lohrangrin (Wilrijk) en de cluster Koba. Met de cluster Lucerna/Lohrangrin willen we na 20 jaar eindelijk een oplossing bieden aan de Steinerschool Lohrangrin, die in het Hof van Mols geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft en naar lucht- en geluidskwaliteitsnormen nu zeer slecht gelegen is. Daarnaast stelde de stad voor deze cluster onlangs nog twee gronden ter beschikking via erfpacht. Daarmee wil de stad het dossier kracht bijzetten, maar de goedkeuring laat op zich wachten.

De verschillende projecten van cluster Koba zullen op hun beurt oplossingen bieden aan scholen die dringend gerenoveerd en aangepast moeten worden, zodat de huidige capaciteit niet in het gedrang komt.

Onderwijsschepen Marinower: “Wij zijn uiteraard zeer tevreden met de extra middelen die onze richting uitkomen, laat daarover geen twijfel bestaan. Maar de ingediende clusters zullen allen sterk bijdragen tot het wegwerken van de hoge capaciteitsnood in Antwerpen, zowel in het gewoon als buitengewoon basis- en secundair onderwijs. De stad heeft hiervoor zelf al veel inspanningen geleverd, zowel op financieel als infrastructureel vlak, maar nu moet Vlaanderen dringend de projecten goedkeuren in kader van de DBFM-light oproep.”