Innovatie 29 mei 2020

Software brengt anderhalve meter afstand in beeld tijdens Corona

Op de Antwerpse Meir start de Universiteit Antwerpen in samenwerking met softwareontwikkelaar Robovision een proefproject om uit te zoeken of mensen voldoende afstand van elkaar houden. “Dit is absoluut geen manier om te controleren of de orde te handhaven”, klinkt het. “We willen vooral achterhalen hoe de interactie tussen passanten de komende maanden evolueert.”

Anderhalve meter afstand houden blijft allicht nog even de standaard. De regel is vrij eenvoudig, maar het naleven is dat niet altijd, zeker niet op plekken zoals een drukke winkelstraat waar veel mensen bij elkaar komen. “Het is ook interessant om te achterhalen of en hoe het ‘anderhalvemetergedrag’ van de mensen de komende tijd evolueert”, vertelt prof. dr. Steven Latré, datawetenschapper op de Universiteit Antwerpen. “Hebben mensen in de beginfase meer aandacht voor de veilige afstand? Verslapt die focus nadien?”

Om onder meer die vraag te kunnen beantwoorden, starten de Universiteit Antwerpen en softwareontwikkelaar Robovision eind mei een proefproject op de Antwerpse Meir. Latré: “In combinatie met speciaal ontwikkelde software gaan we met de hulp van camera’s realtime in beeld brengen hoeveel afstand de mensen van elkaar houden. Het systeem heeft nog kinderziektes, want mensen uit hetzelfde gezin mogen natuurlijk dicht bij elkaar lopen. Dat onderscheid kan de technologie niet maken.”

Stad Antwerpen moedigt dit relevant en innovatief onderzoek aan. Daarom kreeg dit project de goedkeuring.

Claude Marinower, schepen voor Innovatie: “Dit proefproject sluit mooi aan bij onze stedelijke ambitie om Antwerpen te ontwikkelen als een innovatieve, slimme stad. Daarbij moedigen we onderzoeksinstellingen  en innovatieve bedrijven aan om de stad als proeftuin te gebruiken voor nieuwe technologische oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Deze Coronacrisis stelt ons als stad duidelijk voor nieuwe uitdagingen, de technologie kan ons helpen om antwoorden te vinden.”

Universiteit Antwerpen en Robovision benadrukken dat het geenszins om een ordehandhavingstool gaat. Steven Latré: “Er wordt niemand geïdentificeerd, de politie is ook niet betrokken bij dit project. We werken wel samen met prof. dr. Niel Hens (UAntwerpen/UHasselt), de professor biostatistiek die de modellen over de verspreiding van het virus maakt. Als wij hem betrouwbare data kunnen aanleveren over social distancing in de praktijk, kan hij zijn modellen weer wat preciezer maken.”

Het project zal in eerste instantie een maand lopen. Bordjes op de Meir maken de voorbijgangers er ook attent. In de toekomst kan het systeem eventueel worden uitgebreid, bijvoorbeeld om cijfers te verzamelen over hoeveel mensen tijdens het winkelen een mondmasker dragen.