Scholenbouw 7 juli 2017

Stad stelt 3 gronden ter beschikking voor capaciteitsuitbreiding onderwijs

Om de achterstand in scholenbouw weg te werken, lanceerde de Vlaamse overheid in maart een oproep naar de schoolbesturen om deel te nemen aan het nieuwe Design Build Finance Maintain (DBFM) programma van 300 miljoen euro. Uit Antwerpen zijn er 3 clusters kandidaat. Vandaag hakte het schepencollege de knoop door en stelde 3 gronden ter beschikking voor 3 individuele scholen uit deze ingediende clusters.

Projectspecifieke DBFM-dossiers kracht bijgezet
De nood aan extra plaatsen in het basis- en secundair onderwijs en renovatie van bestaand patrimonium in Antwerpen blijft groot. Daarom dienden verschillende schoolbesturen voor einde mei een dossier in om deel te nemen aan het projectspecifieke DBFM-programma van Minister Crevits. In mei onderzocht de stad al meerdere locaties om de capaciteit verder te vergroten. Met succes, want vandaag besliste het schepencollege om 3 gronden ter beschikking te stellen aan 3 schoolbesturen die een DBFM-cluster indienden: op het Eilandje (AGSO Cadix), in Wilrijk (Lohrangrin) en in Antwerpen Noord wijk Luchtbal (Lucerna). Zo kunnen de 3 hun dossier naar Vlaanderen kracht bijzetten.

Schepen Marinower: “De stad heeft haar verantwoordelijkheid genomen door stedelijke gronden ter beschikking te stellen aan de schoolbesturen en de financiĆ«le voorwaarden vast te leggen. Zo zetten we weer een stap verder in het wegwerken van de capaciteitsnood en de vernieuwing van het onderwijspatrimonium.”

Beslissing Vlaanderen voor zomerreces
Het is nu wachten op een beslissing van de Vlaamse regering, die nog voor het zomerreces een beslissing zou nemen over de toekenning van de middelen in deze dossiers.

Schepen Marinower hoopt luidop: “Wanneer deze dossiers goedgekeurd worden, kan het Stedelijk onderwijs (AGSO) op het Eilandje een ervaringsgerichte basis- en secundaire school realiseren voor 384 leerlingen. Het Lucernacollege zal kunnen verhuizen naar de wijk Luchtbal en uitbreiden van 300 naar 600 leerlingen secundair onderwijs. En in Wilrijk, tot slot, zullen we na 20 jaar eindelijk een oplossing kunnen bieden aan de Steinerschool Lohrangrin, die in het Hof van Mols geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft en naar lucht- en geluidskwaliteitsnormen nu zeer slecht gelegen is.”