Claude Marinower 2 oktober 2019

Stadhuis kleurt roze tegen borstkanker

Vroeg of laat wordt iedereen in het leven geconfronteerd met kanker. Vaak word je niet zelf ziek, maar maak je het van dichtbij mee wanneer geliefden, familie of vrienden getroffen worden. Helaas verloor ik zo dit jaar mijn partner aan borstkanker.

Gelukkig is kanker in vele gevallen wel te genezen. De tijd dat kanker automatisch synoniem stond met het overlijden eraan, is voorbij. De medische wetenschap kan veel en zal in de toekomst nog veel meer kunnen.

Maar hoe vroeger de kanker wordt ontdekt, hoe hoger de kansen op herstel. Daarom is sensibilisering en preventie zo belangrijk.
De meest voorkomende kanker bij vrouwen is borstkanker. In België krijgt één vrouw op negen in haar leven die diagnose te horen.

Tijdens de internationale borstkankermaand in oktober, organiseert Pink Ribbon, een nationale vereniging die borstkanker meer onder de aandacht wil brengen, Pink Cities. Pink Cities is een actie waarbij zoveel mogelijk bekende Belgische steden roze kleuren. Het doel is om het bewustzijn van borstkanker bij mensen te vergroten en erop attent maken dat een vroegtijdige opsporing levens kan redden. De stad Antwerpen zet daarom zijn schouders mee onder de actie en laat het stadhuis in het roze verlichten. Ik had samen met Bettina Geysen van Pink Ribbon de eer om het licht mee aan te steken vandaag.

Pink Cities is ook een signaal aan wie borstkanker heeft, dat zij of hij niet alleen is. Want steun van dokters, verpleging, familie, vrienden en anderen is belangrijk tijdens de weg naar herstel.