A'REA 2020 3 mei 2017

Succesvolle start Antwerp Children’s Zone

De voorbije weken gingen de eerste activiteiten in het kader van Antwerp Children’s Zone van start. Antwerp Children’s Zone is een uniek project in de wijk Kiel, met een aanpak waarbij het kind met al zijn talenten en passies, centraal staat. Met dit project streeft de stad Antwerpen ernaar om het aantal kinderen dat de school verlaat zonder diploma te doen dalen en om àlle kinderen de kans te geven op een succesvolle schoolcarrière. Vandaag ging uw krant een kijkje nemen op een workshop Urban Dance van Let’s Go Urban, die plaatsvond in basisschool De Tandem.

Leertijduitbreiding
In het kader van Antwerp Children’s Zone ondersteunt de stad alle scholen op het Kiel om leertijduitbreiding te realiseren, aansluitend op de gewone klasuren. Leertijduitbreiding is extra tijd op school waarin de leerlingen hun talenten verder kunnen ontdekken en ontplooien, ook op niet-schoolse vlakken zoals dans, muziek en sport. De scholen kunnen hierbij kiezen uit een gevarieerd aanbod in samenwerking met verschillende partners. Eén van die partners is Let’s Go Urban (LGU), een urban culture beweging die naschoolse activiteiten biedt aan jongeren tussen 6 en 30 jaar. Hun programma bestaat uit talloze disciplines, maar vandaag stond een workshop Urban Dance op het programma.

Oprichtster Sihame El Kaouakibi.”LGU Academy zorgt ervoor dat jongeren in de grootstad meer perspectieven krijgen. Via dans, sport, muziek, media en ondernemen zetten we sterk in om jongeren te “empoweren” en hun ondernemingszin aan te wakkeren. Vandaag ontvangen we in Antwerpen op diverse locaties ruim duizend jongeren. Stadsjongeren, die een doorsnee van onze samenleving vertegenwoordigen in afkomst, cultuur, religie en socio-economische achtergrond. Elk jaar stroomt er zo’n 20% van onze jongeren door naar een job in de creatieve sector. Daarnaast zien we ook jongeren doorstromen naar een zeer brede waaier aan andere functies: leerkrachten, sociaal werkers, IT’ers, etcetera.”

Workshop Urban Dance
De workshops van LGU zijn alvast een groot succes. In basisschool De Tandem, namen vandaag 28 kinderen van het 3e tot het 6e leerjaar deel aan de dansworkshop, waarbij ze kennis maakten met verschillende dansstijlen, zoals hiphop. Na afloop reageerden de kinderen zeer enthousiast. Ook Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower kwam een kijkje nemen en reageerde tevreden:

“Antwerp Children’s Zone is nu echt van start gegaan op het Kiel. Reeds dit schooljaar bieden we enkele initiatieven aan in het kader van de leertijduitbreiding, zoals deze reeks workshops van Let’s Go Urban. Het vernieuwende van Antwerp Children’s Zone is dat het deze activiteiten naar de scholen brengt, waardoor àlle kinderen na schooltijd kunnen deelnemen, zonder drempels. De scholen én de leerlingen zijn duidelijk enthousiast. We mogen spreken van een succesvolle opstart.”

Directeur De Tandem Chantal Corremans: “Wij doen mee met Antwerp Children’s Zone omdat dit een kans is om zinvol de vrije tijd in te vullen met activiteiten die talenten versterken.”