Geen categorie 16 september 2020

The Beacon test twintig technologische oplossingen op gezondheid en welzijn op kantoor te bevorderen

Antwerpen, 15 september 2020. Vandaag is de aftrap gegeven van het project “New Work” in het kantoorgebouw van The Beacon. De volgende twee maanden zullen de residenten en bezoekers van het kantoorgebouw gebruik kunnen maken van een twintigtal technologieën die de gezondheid en het welzijn op kantoor bevorderen. Denk aan thermische camera’s, sensoren die de drukte monitoren, een virtuele receptie, handenvrij sanitair….

Samenwerken is het kernwoord bij The Beacon, een gemeenschap van 75 innovatieve bedrijven die samen op zoek gaan naar digitale oplossingen voor stad, haven en industrie. De voorbije maanden is dat motto sterk op de proef gesteld. De 25 kantoorhouders in het gebouw aan de Sint-Pietersvliet hebben de voorbije maanden vooral van thuis uit gewerkt. Groot was de opluchting toen het verplichte telewerken afgeschaft werd. Een fysieke aanwezigheid op kantoor bleek niet enkel ontzettend belangrijk te zijn voor de productiviteit, maar ook voor de creativiteit en de sociale contacten.

Claude Marinower, schepen voor economie en innovatie: “The Beacon wil aantonen dat technologie een belangrijk instrument kan zijn om de gezondheid en het welzijn op kantoor te vrijwaren. Ook in tijden van hoog besmettingsgevaar.” Mensura, de woonzorgkoepel Amate en zes sleutelspelers uit de vastgoedsector – Bopro, Immogra, Quares, Revive, Van Wellen Group en Vooruitzicht, hebben hun schouders gezet onder het project “New Work”. Hiermee willen zij nieuwe inzichten verkrijgen in de mogelijkheden die technologie biedt om de huidige en toekomstige bedrijven, kantoren en woongelegenheden weerbaar te maken.

“Als vastgoedbeheerder willen we de mensen gezond én productief houden. Kantoren zijn een belangrijke ontmoetingsplaats. Met “New Work” willen we het vertrouwen in een gezonde en veilige werkomgeving herstellen via technologische innovatie”, zegt Bart De Smedt, Chief Innovation Officer bij Quares.

Zakelijk directeur Michaël Geelhand  vult aan: “Met dit project tonen we waar The Beacon voor staat. We verenigen technologiebedrijven en actoren die op zoek zijn naar innovatie en inspiratie, om samen oplossingen te bieden voor fundamentele uitdagingen van onze economie”.

Een twintigtal oplossingen wordt getest

Vanaf vandaag worden twee maanden lang enkele mogelijke oplossingen uitgetest in The Beacon, zoals een thermische camera om koorts te meten, sensoren en camera’s om de drukte in de inkomhal en de refter in real-time weer te geven, een virtuele receptie, contact tracing via QR codes en handenvrij sanitair. Het naleven van de gezondheidsregels en het gebruik van de technologie wordt bovendien op innovatieve manier aangemoedigd via lichtsignalisatie. Begin november zullen de kantoorhouders aangeven welk van deze oplossingen een impact heeft gehad op hun veiligheidsgevoel en gedrag. De juniors van de programmeerschool BeCode zullen bovendien vijf verschillende apparaten testen die de fysieke afstand bewaken.

Koen Verhaert, CEO van Verhaert Products & Services, licht zijn deelname toe: “Voor bedrijven zoals het onze is het belangrijk om onze technologische kennis ook in de praktijk te testen en feedback in te winnen van de gebruiker. Dankzij Artificiële Intelligentie en computervisie kunnen we herkennen wie een mondmasker draagt. Dit kan de gebouwbeheerder of werkgever helpen om de veiligheidsmaatregelen op kantoor aan te passen.”

Schepen Marinower: “Met dit project leggen we de verbinding tussen actuele vraagstukken en technologische oplossingen.  Door innovatie ontstaat immers een zee van nieuwe mogelijkheden. New Work is een stap richting ‘slimme kantoorgebouwen’ waarin digitale technologie het comfort, het welzijn en de duurzaamheid van de werkomgeving vergroot. The Beacon toont hiermee wederom haar relevantie voor onze stedelijke economie.”

Over The Beacon

The Beacon is een dynamische community van innovatieve bedrijven, die samen werken aan digitale oplossingen voor de stad, de haven en de industrie. Stad Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Port of Antwerp, Lantis, Agoria en Imec liggen aan de bakermat van The Beacon. Aan haar 75 leden stelt The Beacon een scala van diensten ter beschikking, gaande van werkplekken, over de organisatie van B2B-meetings en evenementen, tot het opzetten van collaboratieve innovatieprojecten.