Innovatie 27 april 2020

Tram- of bushalte kan meer zijn dan plek om te schuilen

De schuilhuisjes van De Lijn kunnen volgens schepen van Innovatie Claude Marinower (Open Vld) voor meer zaken worden benut dan voor het geven van beschutting aan de reizigers. Ze zijn ideaal voor wind- en geluidsmetingen, om er wifi te voorzien en voor een groen dak.

In Antwerpen zijn 167 van de 944 wachthuisjes uitgerust met zonnepanelen. Daarmee wordt groene stroom opgewekt voor de verlichting in deze bus- en tramhokjes. Toch is er volgens Marinower veel meer mogelijk. Met een timer of sensor kan het licht aanspringen als er reizigers zijn of er een bus of tram aan komt.

“Er zijn nog veel schuilhuisjes waar we mee aan de slag gaan. Het is onze ambitie om zowel innovatieve technieken te testen in het kader van Smart City, alsook om onze wachthuisjes te voorzien van groene daken. We moeten gewoon optimaal gebruikmaken van wat er al aanwezig is op het openbaar domein”, zegt de schepen.

Wifi-punt geeft de reizigers en de mensen in de buurt toegang tot het internet. Sensoren meten de wind waardoor kan worden bepaald hoe het met de luchtkwaliteit zit in de straten. Wordt het weggeblazen of blijft het hangen. Geluidsmetingen gebeuren in kader van geluidsoverlast. Sommige zaken bleken niet haalbaar.

“We dachten aan oplaadpunten voor gsm’s in de wachthuisjes. Dat werd reeds uitgetest. Alleen werden de oplaadpunten constant dichtgeplakt met kauwgom. Dit idee is verlaten”, zegt Marinower.

De districtsraad van Antwerpen keurde op aangeven van Groen begin deze week nog de vraag naar groene daken op schuilhuisjes goed. (svw)

Gazet Van Antwerpen, 25 april 2020