Meld je aan 22 maart 2018

Tussentijds resultaat: 81,5% Antwerpse aangemelde kinderen heeft secundaire school uit top 3 voorkeur

De eerste resultaten van Meld je aan secundair zijn bekend: 81,5% van de 3.454 aangemelde kinderen heeft een school uit hun top 3 voorkeur. Veel ouders hebben nu reeds een ticket op zak zonder kamperen. Voorzitter LOP secundair Eric Boels en schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) blijven wel voorzichtig: “Het is slechts een eerste tussentijds resultaat. Het is nog te vroeg voor conclusies, maar wel een geslaagde eerste ronde.”, luidt het.

In cijfers
Tussen 8 en 27 februari 2018 konden ouders in Antwerpen voor de eerste keer hun kind online aanmelden voor een secundaire school. 46 van de 66 scholen in Antwerpen tekenden in voor het gebruik van dit online aanmeldingssysteem, samen goed voor 4.145 van de 6.326 plaatsen in totaal. Na de voorrangsperiode broer/zus waren daarvan nog 3.245 beschikbaar. Tijdens deze eerste ronde meldden 3.454 kinderen zich aan, waarvan 2.836 nu reeds een ticket op zak hebben voor hun voorkeursschool. 618 kinderen kregen voorlopig nog geen ticket en staan op de wachtlijst.

Tussentijdse resultaten
81,5% van de 3.454 aangemelde kinderen kreeg een school uit hun top 3 voorkeur en dit zonder dat hun ouders wachtrijen of kampeertoestanden moesten trotseren. Als men de inschrijvingen met voorrang (broer of zus reeds ingeschreven op de school of kind van personeel) meetelt, is dat zelfs 86%.

Eric Boels, voorzitter LOP secundair reageert: “Dit eerste resultaat toont dat het systeem alvast technisch voldoet. Het hele proces werd ook waargenomen door een deurwaarder. De ouders van de 618 kinderen die voorlopig nog geen ticket kregen en dus op de wachtlijst staan, werden deze week telefonisch op de hoogte gebracht en kregen de boodschap zeker niet te wanhopen. Helaas blijkt dat 63% van hen slechts 1 voorkeursschool opgaf. Anderzijds stellen we vast dat 410 plaatsen in de MJA-scholen nog niet ingevuld zijn. Mede hierdoor en ook met start van de fysieke inschrijvingen op 21/04 op het oog, verwachten we dat er nog zeer veel kinderen op de wachtlijst zullen doorschuiven naar een school van hogere voorkeur en dus alsnog een plek zullen bemachtigen.”

Koffiedik kijken
De eerste resultaten zijn bekend, maar omdat slechts 46 van de 66 secundaire scholen in Antwerpen deelnemen aan Meld je aan, blijft het koffiedik kijken naar wat nog moet komen na de fysieke inschrijvingen in de overige 20 scholen. Schepen Marinower reageert positief, maar blijft voorzichtig: “Negen jaar ervaring met Meld je aan in het basisonderwijs leert ons dat 81,5% een positief eerste resultaat is en bovendien is het ook zeer vergelijkbaar met de jaarlijkse cijfers voor het basisonderwijs. Op technisch vlak is dus alles goed verlopen, maar daar houdt de vergelijking voorlopig op, want niet alle secundaire scholen deden mee.” 

Schepen Marinower leeft mee: “Ik begrijp dat elke ouder de beste school wil voor zijn of haar kind en het belanden op de wachtlijst bijgevolg frustratie teweeg brengt. Ouders liggen hier wakker van, ik heb daar alle begrip voor, maar laat duidelijk zijn dat er voor elk kind in Antwerpen sowieso een plaats is. Ouders zonder ticket moeten dus zeker niet wanhopen, er is persoonlijke begeleiding voorzien voor zij die dat wensen. Het MJA-systeem is in de eerste plaats ontworpen om de plaatsen zo eerlijk mogelijk te verdelen en dat doet het ook. Uiteraard volgt er nog een grondige evaluatie en staan we open voor elk voorstel tot verbetering.” 

Oproepen naar Vlaanderen en ouders
Die verbetering kan volgens Schepen Marinower op twee vlakken aangebracht worden:

“Een volgende stap is nu hopelijk om alle secundaire scholen in Antwerpen tegen volgend schooljaar te doen intekenen. Dit zou veel meer duidelijkheid creëren in het hele proces. Daarom vragen we minister Crevits om het aanmelden in capaciteitszones te verplichten. Daarnaast willen we af van de verplichte dubbele contingentering, zoals in februari reeds besproken met de minister. In een grootstad als Antwerpen brengt deze weinig toegevoegde waarde. We roepen de minister daarom nogmaals op om hier van af te stappen; laat steden en gemeenten hier zelf over beslissen. Wij roepen de ouders op om tijdig de school te verwittigen indien zij hun kind toch elders zouden inschrijven. Zo kunnen wij de reeds toegekende plekken sneller vrijgeven voor anderen om de wachtlijst weg te werken.”

Belangrijke inschrijfdata nog eens op een rijtje

Inschrijven met voorrang

Kinderen met een broer of zus die al is ingeschreven of kinderen van personeelsleden van een Antwerpse secundaire school die zich in die school wilden inschrijven, konden dat doen tussen 8 januari 2018 vanaf 9 uur en 19 januari 2018 tot 16 uur.

Inschrijven zonder voorrang

Inschrijven in een secundaire school die werkt met ‘Meld je aan’?

  • aanmelden kon tussen 8 februari 2018 vanaf 9.30 uur en 27 februari 2018 tot 17 uur.
  • inschrijven met een ticket kan tussen 21 april 2018 en 16 mei 2018.

Inschrijven in een secundaire school die werkt met chronologie?

  • rechtstreeks inschrijven kan tussen 21 april 2018 vanaf 13 uur en 16 mei 2018 tot 16 uur.

Vrije inschrijvingsperiode voor alle scholen die nog vrije plaatsen hebben: start op 4 juni 2018 om 9 uur. Meer informatie op http://meldjeaan.antwerpen.be.