Verkeersveiligheid 10 november 2017

Twintig Antwerpse scholen doen voor de eerste keer mee aan de Verkeersweken

De stad Antwerpen zet extra in op verkeersveiligheid in het secundair onderwijs. Dankzij de ondersteuning van de stad Antwerpen kunnen twintig secundaire scholen dit schooljaar gratis deelnemen aan de Verkeersweken van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Het aanbod is een succes, de twintig verkeersweken werden reeds ingevuld. Provinciale secundaire school avAnt bijt de spits af.

Van 6 november tot en met 10 november namen de leerlingen van de provinciale secundaire school avAnt deel aan een ‘Verkeersweek’. Verkeersweken zijn bedoeld om het verkeersbewustzijn van schoolgaande jongeren aan te scherpen en hen te laten nadenken over veilig verkeersgedrag.

Sinds begin 2017 biedt de VSV alle gemeenten, politiezones en scholengroepen in Vlaanderen de mogelijkheid om per graad een Verkeersweek te bestellen. Antwerpse secundaire scholen kunnen vanaf dit schooljaar dankzij de financiële ondersteuning van de stad kosteloos deelnemen aan deze verkeersweken. De stad koopt dit schooljaar twintig verkeersweken aan. Het aanbod slaat duidelijk aan bij de Antwerpse scholen. De twintig weken werden reeds allemaal ingevuld. Wegens het grote succes zal de stad volgend schooljaar uitbreiden naar dertig Verkeersweken.

Het aanbod van de Verkeersweken is afgestemd op de leeftijd van de jongeren: zo is er voor leerlingen uit de eerste graad vooral aandacht voor fietsveiligheid en het herkennen van risico’s voor kwetsbare weggebruikers, leerlingen uit de tweede graad leggen de Mobibrein-verkeersquiz af en krijgen informatie over de dode hoek en de risico’s van afleiding in het verkeer, en voor de derde graad zijn er vormingspakketten over rijden onder invloed, gordeldracht en snelheid.

Vandaag bracht schepen Marinower een bezoek aan de Verkeersweek van avAnt en nam deel aan de workshops van de eerste graad: de fietsfabriek, het fietsbehendigheidsparcours en de fietsquiz.

Claude Marinower, schepen voor onderwijs: “Verkeerseducatie blijft een prioriteit. We hebben dat ook omgezet in beleid én middelen. De stad heeft dan ook een ruim aanbod verkeerseducatie voor scholen. Toch bleef er nog nood aan een extra focus op het secundair onderwijs. Die nood vullen we nu in door deze verkeersweken aan te bieden aan de secundaire scholen.”

Deze week namen in totaal 480 leerlingen van de secundaire school avAnt deel aan de verkeersweek. Joke Van Craen, campusdirecteur Jacob Jordaensstraat: “Verkeerseducatie gaat om de verkeersveiligheid en mobiliteit van kinderen en jongeren. We willen allemaal dat onze kinderen verantwoorde en weerbare verkeersdeelnemers worden en niet betrokken raken bij ongevallen. Om dat te bereiken moeten ze veel leren, veel oefenen en het goede voorbeeld krijgen.”