Digitalisering 11 september 2020

Week van de Geletterdheid: bericht van Schepen Marinower

“Een alleenstaande moeder die geen appartement kan vinden omdat ze niet weet hoe ze een immosite moet gebruiken.

Een gepensioneerde man die niet weet hoe hij zijn elektriciteitsrekening kan betalen met zijn bankapp, en dat terwijl bankkantoren minder mensen kunnen ontvangen door de coronamaatregelen.

Een muisklik, een e-mail of een online betaling doen: het lijkt vanzelfsprekend, maar niet iedereen heeft deze digitale vaardigheden.

Van 7 tot 11 september loopt de Week van de Geletterdheid. Die staat in het teken van digitale geletterdheid om ons meer bewust te maken van de digitale kloof die er bestaat in onze samenleving. Ook Antwerpen.

Omdat er geen gelijke toegang is tot digitale technologieën.

Omdat er ongelijkheid is in het hebben van digitale vaardigheden.

Omdat er drempels bestaan om gebruik te maken van essentiële diensten zoals een digitaal stadsloket of het online indienen van de belastingsaangifte.

Samen met verschillende organisaties zet de Stad Antwerpen zich in om de digitale kloof te verkleinen en inwoners te helpen om digitale vaardigheden aan te leren.

Dat doen we onder meer via de verschillende webpunten waar mensen om hulp kunnen vragen, het project Digitaal Inclusieve Wijk, het aanbieden van digitale oefenkansen – bijvoorbeeld in de Huizen van het Kind – en recent nog door het ter beschikking stellen van laptops en tablets.

 

Het niet kunnen omgaan met een computer, tablet of smartphone komt voor in alle lagen van de samenleving en op alle leeftijden. Ook bij jongeren.

In deze Week van de Geletterdheid is het goed om hier een keer bij stil te staan en aandacht te geven aan dit vaak onzichtbare probleem.

Het is ook de gelegenheid om alle medewerkers en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de projecten rond e-inclusie te bedanken. Ik heb vele mooie succesverhalen mogen horen van inwoners die dankzij hen een woning of een job hebben gevonden en voor wie zij in alle opzichten een grote steun zijn.

De onlinewereld mag niet voor de ene een realiteit zijn en voor de andere virtueel blijven.

Daarom wil ik vragen aan wie digitale hulp nodig heeft: vraag om hulp. Schaam je niet. We hebben projecten en mensen die jou kunnen begeleiden.

Wie iemand kent die hulp kan gebruiken: geef hulp of verwijs hen door naar de webpunten.

Met begrip, geduld en behulpzaamheid kunnen we die digitale kloof klein krijgen. Als stad zullen we er alles aan doen om van die kloof een brug te maken.”

Claude Marinower, Schepen voor Digitalisering

 

Voor meer informatie over de Week van de geletterdheid: www.ikbenmee.be.

Wie computerlessen wil volgen of computerhulp nodig heeft kan de webpunten bereiken op het nummer 03 286 85 85.